Därför är det viktigt att vara nej-stark!

Bild: Unsplash Bild: Unsplash

Vi lever i en tid där vi dagligen översköljs med intryck. Där möjligheterna är oändliga och gränserna är otydliga. Samhället förändras snabbt och informationen som finns är överväldigande. Det är lätt att känna sig vilsen i en värld som är gränslös och det ställer högre krav på den enskilda individen. Vi behöver välja. Ta beslut. När du säger ja till något så säger du automatiskt nej till något annat och vice versa. 

Du tar dagligen olika typer av beslut, oavsett om det handlar om vilken serie du ska se på Netflix eller vad du ska köpa för mat. Att ta beslut tar av vår mentala kapacitet. Du har säkert känt att det kan vara svårt att ta ett beslut om vad du ska handla för råvaror i mataffären, efter en tuff arbetsdag. Ett beslut som vanligtvis känns enkelt blir plötsligt överväldigande och du tenderar att hamna i ett apatiskt tillstånd. Där du antingen velar fram och tillbaka eller ber någon annan att ta beslutet till dig. Du är mentalt överhettad.

Vi behöver öva upp vår förmåga att ta beslut vilket oftast innebär att vi behöver bli bättre på att säga nej. Bli nej-stark! Men det är lättare sagt än gjort. Att säga nej är oftast förknippat med skam och skuld och i många sammanhang är det fult att säga nej. Att stå på sig och sätta gränser. Det handlar också om att vi är rädda för att hamna utanför gruppen då vi riskerar att bli ensamma när vi säger neJ.

Det är inte konstigt att det är svårt att säga nej. Faktum är att säga nej ligger inte i vår natur. Förr kunde ett nej handla om liv eller död. Då var det oerhört viktigt att tillhöra en grupp för att överleva. Den här drivkraften finns kvar inom oss, men idag handlar ett nej oftast inte om överlevnad på samma sätt utan om gränssättning. Det är ett sätt att skydda oss själva och vår hälsa! 

Många utav oss känner också FOMO (fear of missing out). Vi är rädda för att säga nej för att vi inte vet vad vi går miste om. Tänk om alternativet som jag väljer bort är det rätta? Vi behöver lära oss att acceptera att vi inte vet allting. Att vi inte har alla svar förrän vi har testat och utforskat. Det är ingen som vet om ditt val är rätt. Men det är bättre att ta ett beslut och därefter utvärdera än att fastna i ältandelandet, i ett apatiskt tillstånd, där du överanalyserar och vänder ut och in på varje detalj. Där kommer du ingenstans.

Men hur blir jag nej-stark? 
Här kommer fyra saker som du behöver ha koll på för att bli nej-stark:
 

  1. Vad är ditt ja? För att du ska träna på din förmåga att bli nej-stark behöver du först och främst veta vad du vill säga ja till. Därför behöver du ha koll på dina prioriteringar och värderingar. Vad är viktigt på riktigt? Vad behöver du för att må bra? Det är något som du behöver checka med dig själv varje dag.
  2. Ge dig själv rätt förutsättningar! Du behöver ge dig själv goda förutsättningar för att ta bra beslut och det gör du inte när du är överväldigad och stressad. Genom att skala bort intryck och minimera antalet beslut som du behöver ta varje dag, så säger du nej till små energitjuvar. Det kan handla om att du har en rutin på vad du ska äta till frukost, vart du lägger posten eller bestämma dagen innan vad du ska ha på dig för kläder. Yes, det kanske låter banalt. Men det är i dessa små saker som våra vanor bor i. Små vanor här och där blir mycket i slutändan.
  3. Identifiera hur du ser på ordet nej. Vad associerar du det till? Att du är tråkig? Ohjälpsam? Stark? Tydlig? Utgå ifrån mindsetet ”att säga nej innebär att du säger ja till något annat”. Det handlar inte om att du är taskig, utan att du tar ansvar för vart dina gränser går.
  4. Be om betänketid! Är du inte van vid att säga nej eller tycker det är jobbigt? Då är det bra att be om betänketid och svara: ”Jag vet inte just nu, men återkommer”. Det är bra att ha det som rutinsvar, för det tvingar dig till att stanna upp och se över dina prioriteringar och hjälper dig att inte ge ett förhastat svar (sen får du självklart lov att ändra dig). Det ger dig också en möjlighet att känna in om du verkligen vill det eller inte och gör det lättare för dig att säga nej när du har visat tveksamhet från början. 

Tycker du det är jobbigt att säga nej? Berätta! 

Kommentera gärna!

Populära inlägg

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg