”Jag söker dig som är stresstålig och kan hantera många bollar i luften”

Bild: Unsplash Bild: Unsplash

I helgen hjälpte jag min yngsta syster att söka jobb. Vi bläddrade igenom jobbportal efter jobbportal i jakten efter ett schysst jobb. Som före detta rekryterare har jag skrivit en hel del jobbannonser och jag vet hur viktigt det är att fånga jobbkandidaternas intresse. Men det som fångade mitt intresse i helgen var när jag möttes utav dessa typer av hets/press/stress-annonser:
 

”Du trivs i en roll där du är flexibel och stresstålig.”

"Vi söker dig som är stresstålig och kan hantera många bollar i luften, och som trivs i ett högt tempo.”


”Du gillar att arbeta i högt tempo och är stresstålig, du uppskattar självständigt arbete med mycket ansvar och med krav på goda resultat. Vidare ska du vara stresstålig, driven och ta egna initiativ.”


Jag har blivit mycket mer kritisk till arbetsmarknaden sedan jag själv blev drabbad av utmattning. Det är nog inte så konstigt då jag inte har några erfarenheter av arbetsgivare som tar stress på allvar. Utan jag är van vid att jobba självständigt, med orimliga prestationskrav, otydliga förväntningar och bristande (frånvarande) ledarskap. Det var min vardag i många år.

När jag läser dessa annonser reagerar jag. Först och främst blir jag förvånad över hur många arbetsgivare som fortfarande letar efter supermänniskan. För det andra får det mig att må dåligt då jag vet att sjukskrivningar pga. stress har ökat med 370 % sedan 2011. Det knyter sig  i min mage när jag repeterar dessa siffror tyst för mig själv. Och för det tredje så ringer varningssignalerna när jag ser dessa annonser. Där stress lyfts fram som något positivt och används som ett säljargument för tjänsten. Att stresstålighet anses vara något som är bra och fördelaktigt.

 

"Stresstålig = det är bra om du tål stress = du får vara beredd på att gå in i väggen"
- Min egen tolkning av begreppet

 

Det skriker okunskap. För om du som arbetsgivare uppmuntrar till stress, ett bristtillstånd (obalans mellan krav och resurser), som du på sikt kan bli sjuk av. Säger det något om arbetsplatsen. Det indikerar att arbetsplatsen är ohälsosam. Det är inte du som är svag för att du inte pallar trycket. Det är trycket det är fel på. 

Ja, det är klart att det finns yrkesroller som innebär att du mer eller mindre utsätts för stressiga miljöer. Men då ställer det ännu högre krav på arbetsgivaren. Då bör det finnas en plan för hur man arbetar med att hantera detta. Både proaktivt och reaktivt.
 

Jag är trött på att vi glorifierar stress som något positivt och eftersträvansvärt. Jag är trött på att vi marknadsför stress som en av ingredienserna i framgångsreceptet. För jag vet vad långvarig stress gör med oss. Det bryter ner dig.

Jag vet också hur det är att betala det högsta priset, att drabbas av utmattningssyndrom. Att förlora min hälsa. Att inte få någon hjälp. Att ha 0 kr i inkomst. Att inte orka ta hand om mig själv. Att förlora vänner. Att inte kunna träna. Ja, konsekvenserna av en utmattning är många och kan ta år (för många hela livet) att repa sig ifrån. Utmattning är en kostnad som individen oftast får betala för, även om det inte är ett individproblem, utan ett samhällsproblem.
 

Till dig som är arbetsgivare: sluta sök efter supermänniskor som inte finns. Det bidrar bara till att vi fortsätter uppmuntra till skadliga beteenden. Stressade människor är inte receptet på en framgångsrik och välmående organisation.

Till dig som söker jobb: var kritisk när du söker jobb och läs igenom jobbannonserna noggrant, vad är det egentligen som sägs mellan raderna? Det är inte bara företaget som väljer dig, utan du väljer också företaget!


Vad känner du när du läser dessa annonser?
 

Kommentera gärna!

Populära inlägg

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg