När livet sätts på paus

Bild: Unsplash Bild: Unsplash

Förra veckan fick jag uppleva det sjukaste migränanfallet som jag hittills har haft (har migrän sedan tidigare). Vanligtvis när jag får migrän behöver jag kräka en gång och därefter brukar huvudvärken avta. Men den här gången var det annorlunda. Huvudvärken hade ändrat karaktär. Varje timme, under nästan ett dygn, behövde jag besöka toaletten och huvudvärken gav inte med sig. Den var lika intensiv som när den kom. För varje timme som gick blev jag allt svagare och tröttare. 
 
Mellan anfallen försökte jag samla kraft, för att orka springa till toaletten och ta mig igenom smärtan på bästa sätt. Jag visualiserade hur jag skulle orka ta mig till köket för att fylla på vattenglaset och leta upp en vätskeersättningstablett. Jag tyckte synd om mig själv och kände mig som den svagast personen i världen. "Här ligger jag oduschad, hungrig och okapabel till att ta hand om mig själv medans livet utanför pågår för fullt".
 
Jag skriver inte detta för att du ska tycka synd om mig. Absolut inte. Jag skriver detta för att göra det tydligare för dig. För att visa dig hur vardagen kan se ut. För det är precis så här vardagen med utmattningssyndrom kan se ut. När vardagen handlar om att överleva. Ta sig igenom dagen. Att minutiöst värdera vad den lilla energin ska gå till. Ska jag jobba eller umgås med en vän? Ska jag lägga min energi på att laga mat eller städa? Att inte hitta orden när du försöker formulera dig. Att hjärnan stänger ner när du sitter i ett öppet landskap eller befinner dig på en plats med mycket intryck och stimulans. 
 
Flera gånger under min utmattningsprocess har det känts som att mitt liv har stått still och som att jag har väntat på att börja leva igen. Medans vännerna planerade giftermål, diskuterade vilket nästa steg de skulle ta i karriären eller pratade om vilken semester de skulle åka på, kändes det som att vi befann oss på två olika planeter. Det kändes som milslånga steg för mig att ta, utifrån där jag befann mig just då. All min energi gick åt till att ta mig igenom en dag i taget. Hur jag skulle orka ringa det där samtalet till Försäkringskassan. Hur jag skulle orka ta mig ut på en kort promenad runt kvarteret. Jag orkade inte drömma. Jag orkade inte tänka på framtiden.
 
En utmattning sätter livet på paus. Relationerna som du har får stå tillbaka och pausas. Ekonomin är osäker och frodas inte direkt. Självförtroendet körs ner till botten. Livet handlar helt enkelt om att överleva, snarare än om att leva. Ibland ser jag mitt liv som en bok och där utmattningen är som ett långt mellanslag i ett av kapitlena. Det första ordet symboliserar hur det var innan min utmattning och ordet efter mellanslaget symboliserar hur det är efter/med utmattningen. Mellanslaget gör fortfarande att jag kommer framåt men det går bara lite långsammare.  Det är som att livet har fastnat på paus-knappen. 
 

Kommentera gärna!

Populära inlägg

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg