Tiden är din vän, inte din fiende

Bild: Unsplash Bild: Unsplash

Jag har inte tid! Jag hinner inte!
Många utav oss upplever att tiden forsar förbi och vi hinner inte med allt som vi vill göra. Vi känner oss jagade av tiden. Och det känns nästan som att tiden har som uppgift att stressa oss. Utifrån det här perspektivet så blir tiden boven i dramat. Det är tidens fel att vi inte hinner bocka av alla "måsten" och "borden". Det är tidens fel att vi inte hinner träna. Det är tidens fel att vi inte hinner ta lunch. Det är tidens fel att vi inte hinner vila. Med det här förhållningssättet blir livet en kamp mot klockan, där tiden alltid kommer att vinna.

I Bodil Jönssons bok gott om tid pratar hon om att vi ska sluta jaga tiden och istället bör se tiden som något som kommer till oss. När vi har ett sådant förhållningssätt utgör tiden inte något motstånd utan ses istället som en resurs. Det är inte något som vi behöver stånga oss blodiga för att få, eftersom tiden då ses som ett flöde som kommer till oss oavsett om vi vill det eller inte.

Men är det egentligen tiden som är boven i dramat eller är det alla dessa val och beslut om hur vi ska fylla vår tid som stressar oss?
Jag tror det sistnämnda. För ett par år sedan när min stress var som högst så hade jag aldrig tid. Med andan i halsen var mitt standardsvar "jag har inte tid" när någon kollega eller vän frågade mig om jag ville hänga med på en AW eller ta en lunch. Jag har många gånger varit frustrerad och sett tiden som en stressfaktor. Att det är tidens fel att jag är stressad. Nu i efterhand har jag förstått att det är lönlöst att skylla på något som jag inte kan lösa. För tiden kan jag inte påverka. Känner du ofta att det är tiden som stressar dig? Då kan det vara en förklädnad för att du:  
 

- Är rädd för att säga nej. Helt ärligt, det är inte alltid särskilt roligt att säga nej eller göra någon annan besviken. Men är det inte värre att säga nej till dig själv och göra dig själv besviken?
 

Läs också: därför är det viktigt att vara nej-stark! 


 

- Har svårt att prioritera. Det handlar inte om tiden. Det handlar om du har planerat in för mycket eller har svårt att prioritera vad som är viktigast. Just nu. 

- Har för höga förväntningar på dig själv. Många gånger kan det handla om att du har för höga förväntningar på vad du ska åstadkomma på en dag eller har utmaningar med att uppskatta hur lång tid saker och ting tar.


Om du hade haft obegränsat med tid? Vad hade du fyllt dina dagar med?
I den gränslösa digitala era som vi lever i bombas vi dagligen med intryck och det ger oss oändliga möjligheter. Alla dessa möjligheter pockar på vår uppmärksamhet och gör att vi behöver ta beslut och välja bort. I en djungel av val är risken stor att du går vilse och tappar bort din kompass. Din inre kompass som styr dina prioriteringar och val. Utan en kompass blir det svårt att förutse vilken riktning du vill gå eller vad nästa steg är.

Så, istället för att lägga fokus på att få in mer i kalendern och ”hitta fler timmar”  lägg din energi på att ta reda på vad som är viktigast för dig och vad du behöver för att må bra. Det innebär att du kanske inte kan göra allt som du vill. Samtidigt. Det innebär att du behöver välja bort och säga nej. Kanske oftare än du säger ja. Men det som du säger nej till nu kanske du säger ja till senare. Längre fram. Dina prioriteringar är ett levande dokument som ständigt förändras utifrån dagsform och livsform (vad du utsätts för i livet). Och kom ihåg: tiden är din vän, inte din fiende.

Kommentera gärna!

Populära inlägg

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg