Är det svårt att vara företagare och utmattad samtidigt?

“Är det inte svårt att vara företagare och utmattad samtidigt?” Den här frågan fick jag på mitt Instagram för ett tag sedan. Och det spontana svaret är såklart: ja!

Jag bestämde mig redan förra året att jag skulle starta eget men det var inte förrän i september i år som jag registrerade min enskilda firma och kunde starta igång på riktigt. Anledningen till att jag bestämde mig för att starta eget var för att jag såg det som det enda alternativet för mig. Som ni vet lever jag fortfarande med konsekvenserna av min utmattning och kommer säkert att leva med dessa ett bra tag framöver (vilket jag har accepterat).

Även om det har gått ett par år sedan jag fick utmattningssyndrom, insåg jag tidigt att om jag ska leva ett liv där jag mår bra, som är hållbart för mig och mina “nya” förutsättningar, så behöver jag skapa ett liv som passar dessa. I dagsläget mår jag så mycket bättre än i början av min utmattning och idag kan jag jobba (på mitt sätt). Jag kan jobba och prestera ganska bra om jag får styra min tid utifrån mina förutsättningar. Jag lägger upp arbetet så att det passar mig och min dagsform. Jag tar pauser när det behövs. Jag behöver inte förhålla mig till mina kollegor och vara en del av “spelet”. Om jag är krasslig vilar jag och tar igen arbetet senare under dagen eller tvärtom. Jag bestämmer själv när jag utsätter mig för stimulans. Jag gör en sak i taget då jag inte tror på multitasking. Sen är det inte riktigt så enkelt att jag kan jobba exakt när jag vill, då jag har kunder att förhålla mig till. Men ja, ni fattar.

Jag förstod ganska snabbt att det skulle bli svårt att hitta en arbetsgivare som kunde erbjuda det jag behöver för att må bra och fungera - i alla fall i dagsläget. Att starta eget efter/med en utmattning är kanske inte är den enklaste vägen men det är den rätta vägen för mig. Just nu. Men med “frihet” kommer också ansvar och det är ett betydligt större ansvar som vilar på mina axlar nu när jag driver eget. Och det känns både skrämmande och spännande! 

Den senaste tiden har det varit upp och ner. Några toppar och djupa dalar. Det är tufft att skriva om det när jag är mitt i det. För det gör mig mer sårbar på något sätt och det är läskigt. Det är enklare för mig att berätta och dela med mig av något när jag har fått en insikt, för då har jag på något sätt redan gjort resan och har distans till det. Men jag tycker det är viktigt att jag delar med mig av hur jag upplever det här och nu. Jag har många gånger själv saknat det när jag stöter på artiklar som: "från utbränd till heltänd" eller “han gick från att vara utmattad till att driva ett framgångsrikt multimiljon-företag". Och det känns så långt ifrån mig och är inget jag strävar mot heller. Jag är mer intresserad av resan, reflektionerna och besluten som ledde dit. Än slutresultatet. 

Vad är det då som jag tycker har varit svårast hittills med att kombinera företagandet med en utmattning?

Uppstartsfasen - alla dessa beslut (små som stora)
I uppstartsfasen har det varit väldigt mycket att sätta sig in i och många beslut som ska tas. Vilken logga ska jag ha? Vilket bokföringsprogram ska jag välja? Vad ska jag erbjuda? Hur ska betalningen fungera? Vad ska jag skriva på hemsidan? Ska jag ha x eller y försäkringen? Varje dag under uppstartsfasen har det känts som att jag har behövt ta miljontals små och stora beslut. Det har gjort att jag har haft svårt att ta beslut efter arbetstid. Exempelvis bestämma mig för vad jag ska äta, hur jag ska planera upp veckan eller vad jag vill göra. Alla dessa beslut som jag har behövt ta har tagit all min energi vilket har gjort att jag många gånger har blivit apatisk när jag fått frågan från kompisar om jag vill hitta på det ena eller andra. Jag insåg snabbt att det är bättre om jag tar ett beslut så att jag kommer framåt, än att hålla på att analysera fram och tillbaka om beslutet är rätt. För det vet jag inte förrän jag har testat det. Ibland har beslut visat sig vara rätt och i andra fall har jag fått tänka om - och göra om!

Göra allting själv - ensam är stark?
Eftersom jag inte har tjänat storkovan på att vara sjukskriven, insåg jag tidigt att jag skulle behöva göra allting själv i mitt företag. Då jag inte har haft möjligheten (än) att betala för hjälp. Det har gjort att jag har behövt lära mig lite av varje för att få en grund och stå på. Även saker som jag tycker är astråkiga såsom bokföring, tekniska aspekter och annat. Det har tagit mycket tid att sätta sig in i och jag hankar mig fortfarande fram inom dessa områden. Jag vill såklart lägga så lite tid på dessa saker som jag bara kan men har insett att jag ändå behöver ha en viss förståelse för att hantera det och komma över den första tröskeln. Det har också gjort att jag inte har “pumpat” ut nya tjänster eller hade alltid färdigt och klart när jag tryckte på starta-företag-knappen. Trots att jag har planen utlagd har det tagit längre tid än jag tänkt att verkställa den. Det har varit frustrerande för en människa som inte tycker om att vänta och vill göra allting nu. 

Kreativt överväldigande
Jag har märkt att det har varit en påfrestning för hjärnan att lära mig nya saker och vara kreativ. Det har liksom krävt mer och ibland har jag blivit väldigt trött mentalt av skapandet. Exempelvis, när jag tog fram webbkursen (som jag lanserade för ett par veckor sedan) märkte jag att all min energi och kreativitet tog slut. Då kunde jag känna att jag behövde forcera fram material på mina sociala medier och bloggen för att ha något att dela med mig av. Men istället för att batcha allt skapande till en dag har jag behövt portionera ut det under veckan, för att ge mig själv bättre förutsättningar. 

Oförutsedda händelser och saker du inte kan - en utmaning för hjärnan
Som ni alla vet dyker det upp oförutsedda händelser och utmaningar i ett företag. Många gånger när jag har suttit med bokföringen så har jag fastnat eftersom jag inte har förstått hur jag ska kontera händelsen. I hopp om att hitta ett svar har jag plöjt igenom hela Google och när jag väl har hittat en förklaring som känns rimlig, kan jag ha svårt att utläsa vad det egentligen menar. I sådana situationer, när jag inte kan området eller inte förstår alla termer, känner jag att hjärnan har svårt att sålla ut informationen. Istället blir den överväldigad och stänger ner. Det har varit frustrerande eftersom det oftast tar lång tid för mig att lösa dessa typer av utmaningar. 

Det finns inget facit på vad som är "rätt"
Det finns inget facit på vad som är rätt och vad som kommer att fungerar när det gäller mitt företag. Det har många gånger varit tufft att inte veta om tiden och arbetet jag lägger ner på utmattningen.se kommer ge ekonomisk bärighet. För faktum är att om jag ska kunna hjälpa andra på det sättet som jag vill så behöver verksamheten fungera ekonomiskt. Och det är mitt ansvar och viktigaste uppgift som företagare att få det att rulla. Den här ovissheten (att inte veta om det kommer att fungera) kan ibland stressa mig. Trots att jag tidigare haft ett starkt kontrollbehov har jag lärt mig att leva i ovisshet och istället försöka omfamna den snarare än kontrollera den. Det kräver mod att våga. Att inte ha alla svar. Att inte veta. 

Tvivel 
Det har varit dagar då jag har brytit ihop. När tvivlet har blossat upp och energin har tagit slut. Då jag har frågat mig själv, vad jag håller på med? Varför jag alltid ska ta den "svåra" vägen? Kommer någon vilja ha hjälp från en fd. utmattad som fortfarande lever med efterskalvet?
När dessa tankar dyker upp så väljer jag att inte lyssna, utan att fortsätta framåt. Men det betyder inte att jag inte känner rädsla, osäkerhet och tvivel. För det gör jag.  När jag hamnar här brukar jag tänka på varför jag gör detta och på dig. Du som läser det här. Jag påminner också mig själv om att min kompetens och min utmattning är två skilda saker. 

Stora visioner + begränsat med energi = det går långsamt men fortfarande framåt 
Att driva något. Oavsett om det är ett projekt, att ro en arbetsuppgift i hamn eller att planera en födelsedagsfest. Det kräver energi. Eftersom jag har begränsat med energi (mitt batteri tar snabbare slut om något oväntat dyker upp) så har jag bestämt mig för att göra en sak i taget i min verksamhet. Det innebär att jag väljer att inte vara ute och nätverka på vartenda event eller hoppar på varje förfrågan jag får. Jag tackar nej till betydligt fler saker än jag tackar ja till. Saker som jag ibland kan känna hade varit bra för mitt företag att göra men som jag väljer bort. Sanningen är att jag har skalat bort mycket annat i min vardag för att kunna driva eget och ha råd till det. Jag behöver välja att lägga min energi på det som är viktigast för mig i företaget. Och det är såklart inte alltid lätt att veta vad det är. 

Ibland känns det som att det går så otroligt långsamt. Att jag inte kommer någonstans. Jag har insett hur mycket arbete det krävs, kontinuerligt, under lång tid för att få ett företag att rulla - kanske än mer med en utmattning i bagaget. Vad vet jag. Visst jag hade kunnat arbeta 12 timmar per dag, tummat på sömnen, hoppat över att ta pauser och skippat annat för att hinna mer. Det hade kanske gjort att jag kommit fram snabbare och hunnit mer men till priset av vad? Min hälsa. Samtidigt som jag försöker leva som jag lär så är det en röst som ofta säger att jag borde göra mer. Och jag tror det är mitt tidigare jag som försöker prata med mig. Samt föreställningen som finns att man måste jobba 24/7 för att lyckas driva eget.

 

Är du intresserad av att starta eget? Berätta, vad är det som hindrar dig? 

Kommentera gärna!

Populära inlägg

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Länkar

-

Kategorier