Så skildras utbrändhet i årets julkalender 2019

Förra veckan tittade jag i kapp på årets julkalender: panik i tomteverkstan som jag för övrigt tycker är väldigt bra (inget slår dock Mysteriet på Greveholm). Jag har inte sett julkalendern på ett par år. Men i år så kände jag för att få lite julkänsla och jag fastnade för hur de lyfter och pratar om utbrändhet. “Tomten har bränt ut sig, han är deprimerad.”

- citat från julkalendern: panik i tomteverkstan, 2019, SVT. Årets julkalender handlar nämligen om att tomten har gått in i väggen. Han har tappat gnistan och är utbränd, vilket gör att han helst bara ligger och trycker i sig pepparkakor och juleskum - tomtens hälsotillstånd sätter alltså julen i fara. Efter ett par avsnitt tar tomten hjälp av en livscoach och börjar dricka gröna hälsosamma juicer. Gnistan återvänder, energin är tillbaka på topp och över en natt är han sig själv igen. 

Jag tycker det är jättebra att utmattning lyfts upp och skildras i julkalendern - då stress är vår tids stora folksjukdom (som kostar vårt samhälle miljarder kronor varje år). Men jag ser också att det kan vara problematiskt när det är en skev bild av utmattning som förmedlas i julkalendern. En förenklad och felaktig bild. Här kommer tre saker som jag vill reda ut.
 

  • Bara för att du är utmattad så är du inte automatiskt deprimerad. Många tror att bristen på energi beror på en depression. Men i grund och botten är utmattningssyndrom och depression två olika diagnoser som bör behandlas på olika sätt. Du kan absolut vara deprimerad på grund av din utmattning. Men då utreds det som en egen diagnos.  
 
  • “Utbrändhet” och “gå in i väggen” (som de säger i julkalendern) används i folkmun som ett annat uttryck för utmattningssyndrom. Men i julkalendern lyfts det fram som att du kan vara lite utbränd. Att utbrändhet är ett tillstånd som du själv bestämmer om du kan rycka upp dig i från. Att det handlar om inställning. I julkalendern säger de att tomten har gått in i väggen, men det ser snarare ut som att han bara är lite trött och sliten efter en period av mycket jobb och behöver ett par dagars vila. Det är fullt naturligt. Alla kan vi känna oss omotiverade, vara slutkörda och trötta efter en intensiv period. Men det innebär inte att du är utmattad. Om du inte har några symtom utöver att du känner dig trött - är du inte utmattad. Om du återgår till ditt vanliga liv med samma energinivå (som att ingenting har hänt) efter ett par dagar eller några veckors vila - är du inte utmattad. Vanlig trötthet och den tröttheten som du upplever vid utmattning är två olika typer av trötthet.
 
  • Utbrändhet som begrepp används inte på samma sätt idag som det tidigare har gjort. Uttrycket har fått en del kritik eftersom det är lätt att tolka det som att när du väl är "ut-bränd" kan du inte få tillbaka dina förmågor igen. Det är liksom kört när du väl har bränt ut dig. Men riktigt så är att det inte. Det går att återhämta sig från en utmattning och få tillbaka sina förmågor igen. Även om det är en oerhört lång och smärtsam process. Och det sker definitivt inte över en natt som det förmedlas i julkalendern. 
 

Nu kanske det framstår som att jag gör en höna av en fjäder. Och kanske är det så. Men julkalendern säger ändå någonting om hur många utav oss ser på utmattning i samhället. För det finns väldigt många föreställningar och fördomar kring utmattningssyndrom. Några har jag själv mött och några lyfts fram i julkalendern. Exempelvis: 
 

  • "Att utmattning går att bota med ett par gröna juicer." - om det bara vore så lätt. Att återhämta sig från en utmattning kräver ett omfattande inre arbete, flera livsstils- och beteendeförändringar, men framförallt tid. 
  • "Att du är tillbaka på nolltid." - det tar fruktansvärt lång tid att läka från ett utmattningssyndrom. Du kommer inte "tillbaka" till den du var innan din utmattning. Till det som gjorde dig sjuk. Du kommer vidare, framåt genom att du lär dig att leva med ditt nya jag. 
  • "Att utmattning är förknippat med lathet."  - det är inte lata människor som drabbas av utmattning. Tvärtom. Det är prestationsinriktade individer, som är lojala och ger mycket av sig själv till andra som ligger i riskzonen.
  • "Att du blir dig själv igen, som att ingenting har hänt." - faktum är att ALLT förändras. En utmattning förändrar dig oavsett om du vill det eller inte. Det påverkar både dig, din omgivning och hela ditt liv på olika plan. Allt ifrån ekonomi till självförtroende. 
  • "Att det handlar om viljan att ta sig ur en utmattning." - snarare handlar det om att din starka vilja har gjort att du har hamnat här. Det går inte att prestera sig ur en utmattning och hur snabbt du återhämtar dig har ingenting med din vilja och göra. Den starka viljan att "bli frisk" ger oftast motsatt effekt och gör att vi tar två steg bakåt i vår läkningsprocess. 
  • "Att du måste rycka upp dig och sluta vara så deppig." -  det handlar inte om att man är lat eller inte vill ta sig ur situationen (det är det enda du vill). I själva verket handlar det om att energin inte finns där. Det går inte rent fysiologiskt att ta sig ur "tillståndet" för att du är sjuk. Du kan inte bestämma dig för att bli frisk.
  • "Att du inte kan gå in i väggen som ung." - utmattningssyndrom har ingenting med ålder att göra. Om du utsätts för långvarig stress (utan återhämtning), det kan handla om både inre och yttre stress, så kan du bli sjuk. Punkt slut. 


Det sägs att utmattningssyndrom är fördomens sjukdom. Genom att lyfta upp utbrändhet som något lättvindigt. Något som man bara bestämmer sig för att ta sig ur, så stärks också fördomarna som redan finns. Risken är också stor att vi förminskar sjukdomen och allvaret med vad som sker när människan utsätts för långvarig stress utan återhämtning. Att vi förminskar lidandet hos de som drabbas och dess omgivning, genom att vi slänger med begreppet utbrändhet när vi är trötta och slutkörda. 

 

Vad är dina tankar kring julkalendern i år? 

Kommentera gärna!

Populära inlägg

Senaste kommentarer

Tidigare inlägg

Länkar

-

Kategorier