"Jag levde för målen. Jag levde för framgången. Men jag levde inte."

Jag hade allt som jag borde vilja ha. En fin lägenhet mitt i centrum på en av stadens bästa adresser. Ett toppjobb med mycket inflytande, ansvar och bra lön. Jag var mitt uppe i arbetet med att bygga mig en stordådig karriär. Men livet ville annorlunda. Bakom ridån, åt stressen upp mig. Bit för bit. Tillslut sa min kropp stopp och jag blev sjukskriven (2017) för utmattningssyndrom. Endast 26 år gammal. 

Livet som jag hade kämpat så hårt för försvann över en natt. Jag kunde inte längre ta hand om mig själv. Med en katastrofalt dålig hälsa, osäker ekonomi och en självkänsla körd i botten stod jag ensam kvar fylld av skam- och misslyckandekänslor. Hur kunde jag låta det gå så långt? Vem är jag när jag inte presterar? Jag funderade ofta på att ge upp och leva ett liv tillsammans med offerkoftan men mitt inre skrek nej.

Innan min utmattning hade jag en bild av att framgång var att ha en fullspäckad kalender och en häftig jobbtitel. Att den som jobbar hårdast vinner och blir lycklig i alla sina dagar. För mig var framgång och lycka kopplat till yttre attribut och med min hälsa som insats jobbade jag stenhårt för ”att bli något” och klättra i karriären. Snabbt skulle det gå.

För att hinna med så mycket som möjligt producerade jag att-göra-listor på löpande band och tillslut styrde listorna över mig. En bra dag baserades på hur mycket jag hann prestera och bocka av på min checklista och fanns där inga uppgifter eller deadlines hittade jag på egna. Mitt liv gick ut på att prestera och nå mål. Mål som var orimliga och satta utifrån fel premisser. Det resulterade i att min starkaste drivkraft blev min prestation och man kan säga att jag blev prestationsberoende. Det gjorde att jag fick svårt att slappna av då hjärnan konstant gick på högvarv, vilket resulterade i att jag under en lång tid enbart "vilade" mig igenom nätterna. 

Efter ett par månader in i min sjukskrivning insåg jag att den enda vägen ut är in. Jag insåg att jag behövde förändra mitt liv och anpassa det utifrån mina nya förutsättningar. Så jag bestämde mig för att säga upp mig från mitt heltidsjobb. Det som hände var att mitt liv sakta började vända och för första gången på länge kände jag mig hoppfull. När jag tog av mig prestationsglasögonen återfann jag glädjen i livet. Plötsligt såg jag livet  - klarare än jag någonsin tidigare hade gjort.

Idag arbetar jag som stressrådgivare där jag hjälper individer med deras stress. Jag ger dig nycklarna till hur du återhämtar och tar dig vidare efter en utmattning samt hur du bromsar i tid. Jag arbetar både förebyggande och uppbyggande. Om du vill jobba med mig, samarbeta eller bara säga hej - tveka inte att mejla mig på victoria@utmattningen.se.

Ps. Du kan läsa mer om min prestationsresa och väg till utmattning i min kostnadsfria e-bok: Prestationen var min näring och resultatet blev utmattning. 

Formell kompetens

Diplomerad Stresspedagog med kognitiv inriktning & diplomerad avspänningspedagog med kognitiv inriktning
2018-2019
Sverigehälsan, Malmö 

Diplomerad Utbildningsledare
2017
YH-förbundet

Kandidatexamen Service Management med inriktning Health Management
2010-2013
Lunds Universitet 

Victoria kommer från en bakgrund inom rekrytering och HR och kommer senast från en roll som utbildningsledare. Hon är van vid att stötta och utbilda både ledare och medarbetare. För mer information, spana in hennes
LinkedIn-profil.

Victoria Särvegård, grundare

Varför skapade jag Utmattningen.se?

Det började med en sjukskrivning. I samband med att jag drabbades av utmattningssyndrom så
började jag att skriva. Jag bestämde mig för att öppna upp Instagramkontot Utmattningen.se där jag än i dag delar med mig av mina tankar och reflektioner kring stress, utmattning och prestation.

En anledning till att jag började skriva om min resa var att skrivandet blev som min terapi. Genom att skriva och dokumentera kunde jag lättare släppa taget om alla funderingar som jag gick och bar på. 

Men det fanns också en annan anledning till att jag öppet valde att skriva om min utmattningsresa. När jag googlade på stress och utmattning hade jag svårt att identifiera mig med de individer som skrev om stress och utmattning. Jag saknade ett "yngre" perspektiv inom området och någon som skrev både ärligt, personligt men samtidigt upplyftande och inspirerande.

Instagramkontot växte och jag fick otroligt fin feedback av personer som kände igen sig och kunde identifiera sig med min situation. I det ögonblicket bestämde jag mig för att jag ville hjälpa andra att leva ett hållbart liv. Men framförallt ett mänskligt liv. Där återhämtning och våra mänskliga behov sätts först. Utmattningsresan resulterade i att jag startade mitt drömföretag utmattningen.se - och här är vi nu!

Med dryga 8 000 följare är utmattningen.se idag ett av Sveriges största community inom stressrelaterad ohälsa och utmattning. 

 

Varmt välkommen till ett varmt, förstående och respekterande community!

Jag drömmer om ett mänskligare samhälle som ser individen för mer än hennes prestationer. Där återhämtning är en naturlig del av (arbets)livet. Jag vill bidra till att skapa ett samhälle där varje individ mår bra och ges möjligheten att prestera på ett hållbart och mänskligt sätt.

-Victoria Särvegård, grundare

Poddar, intervjuer & artiklar

Jag medverkar regelbundet i media för att prata om stress, prestation och utmattning. Här är några av de artiklar och poddar som jag har blivit intervjuad till. 

Herway - Ett omfattande reportage där jag pratar mål och hållbar karriär. 
Rakt in i väggen - Ett samtal i poddformat där jag delar med mig av min utmattningsresa.
Sverigehälsan - "Ung och utmattad" en intervju om min utbildning, utmattningsresa och hur jag ser på framtiden.
Mindler - En artikel om utmattningssyndrom.

Om du vill samarbeta eller bara säga hej, tveka inte att mejla mig på victoria@utmattningen.se