"Jag levde för målen. Jag levde för framgången. Men jag levde inte."

Jag hade allt som jag borde vilja ha. En fin lägenhet mitt i centrum på en av stadens bästa adresser. Ett toppjobb med mycket inflytande, ansvar och bra lön. Jag var mitt uppe i arbetet med att bygga mig en stordådig karriär. Men livet ville annorlunda. Bakom ridån, åt stressen upp mig. Bit för bit. Tillslut orkade inte min kropp längre och jag kollapsade. 2017 drabbades jag av utmattningssyndrom. Endast 26 år gammal. 

Livet som jag hade kämpat så hårt för försvann över en natt. Jag kunde inte längre ta hand om mig själv. Med en katastrofalt dålig hälsa, osäker ekonomi och en självkänsla körd i botten stod jag ensam kvar. Med en utmattad kropp som var fylld av skam. Hur kunde jag låta det gå så långt? Jag funderade ofta på att ge upp och leva ett liv tillsammans med offerkoftan men mitt inre skrek nej.

Innan min utmattning hade jag en bild av att framgång var att ha en fullspäckad kalender och en häftig jobbtitel. Att den som jobbar hårdast vinner och blir lycklig i alla sina dagar. För mig var framgång och lycka kopplat till yttre attribut och med min hälsa som insats jobbade jag stenhårt för ”att bli något” och klättra i karriären.

För att hinna med så mycket som möjligt producerade jag att-göra-listor på löpande band och tillslut styrde listorna över mig. Om jag inte bockade av alla punkterna på checklistan kände jag mig otillräcklig och misslyckad. Och fanns där inga uppgifter eller deadlines hittade jag på egna. Mitt liv gick ut på att prestera och nå mål. Mål som var orimliga och satta utifrån fel premisser. Det resulterade i att min starkaste drivkraft blev min prestation och jag utvecklade en osund prestationsdrivkraft.

Jag insåg att den enda vägen ut är in. Så jag bestämde mig. Efter min sjukskrivning sade jag upp mig från mitt heltidsjobb och tog tillbaka kontrollen över mitt liv. Det som hände var att mitt liv sakta började vända och jag kunde se ljuset igen. Jag hittade tillbaka till mig själv. Fann ett inre lugn och upptäckte det fina med att vara närvarande. Jag började älska mig själv igen. På riktigt. Sist men inte minst så tog jag av mig prestationsglasögonen och fann glädjen i livet. Plötsligt såg jag livet. Klarare än jag någonsin tidigare hade gjort.

Jag bestämde mig tidigt för att hjälpa andra som mår dåligt på grund av stress. För jag vill aldrig att någon ska behöva gå igenom en utmattning. Det resulterade i att jag startade eget företag. Jag insåg att vi kan förändra vårt förhållningssätt till stress med rätt verktyg och kunskap. Genom att lära känna din stress, dina tankar och beteenden, kan du förändra ditt liv och därmed ta kontroll över stressen.

Det går att älska dig själv villkorslöst oavsett prestation. Det går att få ett hälsosamt och välmående liv. Det går att leva ditt drömliv. Det går att sluta värdera andras åsikter högre än dina egna. Det är möjligt att hitta tillbaka till dig själv. För alla har vi en röst inom oss som vill oss väl. Du behöver bara lära dig att komma i kontakt med den och våga lyssna på dig själv. För din väg är rätt väg.

Idag brinner jag för att hjälpa andra människor att hantera sin stress. Det går att må bra och samtidigt prestera. Jag ger dig nycklarna till hur du kan ta dig vidare efter en utmattning samt hur du bromsar i tid. Jag arbetar både förebyggande och uppbyggande. 

Ps. Du kan läsa mer om min prestationsresa och väg till utmattning i min kostnadsfria e-bok: Prestationen var min näring och resultatet blev utmattning. 

Formell kompetens

Diplomerad Stresspedagog med kognitiv inriktning & diplomerad avspänningspedagog med kognitiv inriktning
2018-2019
Sverigehälsan, Malmö 

Diplomerad Utbildningsledare
2017
YH-förbundet

Kandidatexamen Service Management med inriktning Health Management
2010-2013
Lunds Universitet 

Victoria kommer från en bakgrund inom rekrytering och HR och kommer senast från en roll som utbildningsledare. Hon är van vid att stötta och utbilda både ledare och medarbetare. För mer information, spana in hennes
LinkedIn-profil.

Victoria Särvegård, grundare

Varför skapade jag Utmattningen.se?

Det började med en sjukskrivning. I samband med att jag drabbades av utmattningssyndrom så
började jag att skriva. Jag bestämde mig för att öppna upp Instagramkontot Utmattningen.se där jag än i dag delar med mig av mina tankar och reflektioner kring stress, utmattning och prestation.

En anledning till att jag började skriva om min resa var att skrivandet blev som min terapi. Genom att skriva och dokumentera kunde jag lättare släppa taget om alla funderingar som jag gick och bar på. 

Men det fanns också en annan anledning till att jag öppet valde att skriva om min utmattningsresa. När jag googlade på stress och utmattning hade jag svårt att identifiera mig med de individer som skrev om stress och utmattning. Jag saknade ett "yngre" perspektiv inom området och någon som skrev både ärligt, personligt men samtidigt upplyftande och inspirerande.

Instagramkontot växte och jag fick otroligt fin feedback av personer som kände igen sig och kunde identifiera sig med min situation. I det ögonblicket bestämde jag mig för att jag ville hjälpa andra att leva ett hållbart liv. Men framförallt ett mänskligt liv. Där återhämtning och våra mänskliga behov sätts först. Utmattningsresan resulterade i att jag startade mitt drömföretag utmattningen.se - och här är vi nu!

 

Varmt välkommen till ett varmt och respekterande community!

Jag drömmer om ett mänskligare samhälle som ser individen för mer än hennes prestationer. Där återhämtning är en naturlig del av (arbets)livet. Jag vill bidra till att skapa ett samhälle där varje individ mår bra och ges möjligheten att prestera på ett hållbart och mänskligt sätt.

-Victoria Särvegård, grundare

Poddar, intervjuer & artiklar

Jag medverkar regelbundet i media för att prata om stress, prestation och utmattning. Här är några av de artiklar och poddar som jag har blivit intervjuad till. 

Herway - Ett omfattande reportage där jag pratar mål och hållbar karriär. 
Rakt in i väggen - Ett samtal i poddformat där jag delar med mig av min utmattningsresa.
Sverigehälsan - "Ung och utmattad" en intervju om min utbildning, utmattningsresa och hur jag ser på framtiden.
Mindler - En artikel om utmattningssyndrom.

Om du vill samarbeta eller bara säga hej, tveka inte att mejla mig på victoria@utmattningen.se